Publikációk

fundamentalizmus

AZ AMERIKAI KERESZTÉNY VALLÁSI FUNDAMENTALIZMUS TÖRTÉNETE: KEZDETEKTŐL 1947-IG

 Izsák Norbert
Saját életutam, eszmélődésem miatt érdeklődésem (egyik) homlokterében a kereszténység története áll – különös tekintettel egyes teológiai irányzatok fejlődéstörténetére. Kisebb megszakításokkal közel 10 évet szántam az életemből arra, hogy feldolgozzam a fundamentalizmus történetét. Ez a kifejezés az 1910-es évek Amerikájában született meg, ráadásul keresztény kontextusban, így engem különösen is megfogott.

 

Könyvemben a zarándok atyáktól kezdve húzok egy ívet 1947-ig, a Fuller Theological Seminary megalapításáig, amikor gyakorlatilag kettévált a fundamentalista és a neoevangelikál mozgalom. 

MEREDEK GÖRBÉN ISTENHEZ

 Izsák Norbert

Ellis fordulatokban bővelkedő élete izgalmas és tanulságos olvasmány különösen manapság, amikor úgy tűnik, a nyugati világban a keresztény egyház egyre inkább elveszíti hitelességét, és egyre több fiatal keresi az élet értelmét a távol-keleti vallások vonzáskörében. Ellis életébe Izsák Norbert coach és gyakorlati teológus kérdésein keresztül pillanthatunk be.

Ellis Potter tizenöt évig élt zen buddhista szerzetesként egy kaliforniai kolostorban, amikor az élete egészen más irányba fordult.

„Európában utazgattam és kolostorokat látogattam. Találkoztam egy régi ismerősömmel, aki éppen L’Abri-ba tartott, egy keresztény közösségbe, amit Francis Schaeffer alapított. Vele mentem. (…) egy-két gondolatot L’Abriban annyira veszélyesnek és hibásnak tartottam, hogy azt gondoltam: segítek nekik kimászni a sötétségből. Térítőként mentem oda, de elég rossz buddhista misszionárius voltam, mert ehelyett én lettem keresztény.”

(A kötet angol nyelven is olvasható.)

potter interj bor to v gleges
77 uj1

77 ÚJ TANULSÁGOS TÖRTÉNET VEZETŐKRŐL COACHOKTÓL

Komócsin Laura (szerkesztő) – Izsák Norbert (társszerző)

Szeretem ezeket az „egyperceseket” – a címeket olvasva mindig megakad a szemem egy olyan kifejezésen, mondat töredéken, amelynek aznap jelentése van számomra és elolvasva azt, történik velem valami érdekes. Vagy megtalálom én is a megoldást a problémámra és lépek, vagy megnyugszom, hogy igen, más is küzd ugyanazzal, amivel én. Heiszler Gabriella, ügyvezető igazgató – SPAR

A coaching történetek ebben a második kötetben is tanulságosak, és olvasmányosságukat tekintve olyanok, mint a mini szoknya: elég rövidek, színesek és a lényeget épp, hogy megmutatják! S hogy személyesen Önnek melyik áll jól? Azt pedig ki kell próbálni! Dr. Zolnay Judit, vezérigazgató – MetLife

VALLOMÁSOK – KORTÁRS PRÉDIKÁTORPORTRÉK

Izsák Norbert

HVG-s ​éveim legderűsebb és legszórakoztatóbb tevékenysége a lapvégi Portré-interjúk készítése volt. Csak reméltem, hogy lesz egyszer valaki, aki nem csupán szívesen olvassa ezeket, hanem kedve lesz hasonló modorban írásos-párbeszédes karakterrajzokat készíteni. Most kissé sértődött vagyok, mert arra azért nem számítottam, hogy lesz, aki még az enyémeknél is jobbakkal áll elő. Mi marad ilyenkor egy lovagias elődnek? A gratuláció és az ajánlás. E kettőt gyakorolnám hát ezúton is. (Horváth Zoltán, a HVG korábbi főszerkesztő-helyettese, címlapkreátor és a Portré rovat szerkesztője)

A kötetben szereplő interjúk olyan közösségek képviselőivel készültek, melyek Magyarországon kevéssé ismertek. A hiteles beszámolókból elkötelezett és színes egyéniségek bontakoznak ki az olvasó számára. Számos meglepetéssel és a szokványos kliséket üdítően feloldva. (Dr. Dr. Máté-Tóth András valláskutató, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudomány Tanszékének professzora)

covers 216302
cimlap web

AUTOKEIRIKUS PASZTORÁLPSZICHOLÓGIA

Dr. Hecker Róbert – Izsák Norbert – Dr. Riesz Mária

A magyar pasztorálpszichológiai irodalom kínálata egy újabb, sajátos fölismeréseket és hasznos impulzusokat nyújtó, elméletet és gyakorlatot egyaránt integráló művel gazdagodott. Ez a szakkönyv egyúttal meghívás is: arra hívja meg az olvasót, hogy betekintsen a pasztorálpszichológiának a személyes Krisztus-hiten alapuló, vagyis evangéliumi értelmezésébe. Feltétlenül érdemes a meghívást elfogadni!

Dr. theol. Hézser Gábor

A LÉLEK TITKAI

 Izsák Norbert
A pszichológia versenyez a teológiával az emberi lelkekért, vagy minden pap, sőt minden hívő tulajdonképpen pszichológus? Lehet-e Jézus tetteit és példázatait a modern lélektan szemszögéből vizsgálni? Milyen sémák befolyásolják, hogy boldognak vagy pechesnek érezzük magunkat, és miért veszekszünk felnőtt fejjel is a szüleinkkel? Hogyan szolgálja egy vallási közösség a személyiségfejlődésünket, illetve a függőségben tartásunkat? Izsák Norbert újságíró kérdezi a pasztorálpszichológia professzorát, Németh Dávidot mindenről, ami csak a lelkünket érintheti.

ELFOGYOTT

izsak norbert lelek titkai a
 • 2011 és 2017 között szakmai magazinok szakcikkeinek szerzője (pl. Üzlet és Pszichológia, Boom, K&K)
 • Figyelő – 2012-2014 között számtalan cikk vezetésről, coachingról és a közelmúlt történelméről.
 • HVG – Portré rovat: 2008-2010 másfélszáz portréinterjú magyar és nemzetközi gazdasági, politikai és sportvezetői személyiségekkel
 • HVG: 2000-2013 mintegy 700 cikk történelmi, vallási, kulturális és vezetéstudományi témakörökben.
 • A 144 oldalas HVG HR Plusz 2011 és egyéb hasonló kiadványok felelős szerkesztője

Olvass bele!

  alap logo transzparens 01 copy

  Maradjunk kapcsolatban!

  iconfinder fb 1220322 iconfinder instagram 1220315 iconfinder linkedin 1220314 Youtube Spotify
  Final

  norbi@izsaknorbert.hu

  barion card strip

  A kényelmes és biztonságos fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja. MBN engedély száma: H-EN-I-1064/2013
  Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.